Wednesday, September 10, 2014

Masih Lagi ?

Assalamualaikum.

Pada siapa yang baca blog ni dari awal lagi, mesti pernah jumpa entri ini. So now da faham kan kenapa topik macam tu? Ke takfaham jugaa? Haha gaya macam nak cari gaduh je makcik sorang ni. Mehla refresh balik apa intipati pada entri itu yang tiba tiba membuatkan aku ingin menulis semula tanpa peduli bahawasannya final da jenguk jenguk panggil. Hahahahahaha. iya final da dekat da tapi calon yang kena masuk dewan ni, ala yang ni tu yang namanya Aiman Fadhilah binti Ahmad Rozley tu asyikla mengelamun aje. ish ish ish kalau terjumpa dia di mana-mana tolong katuk sikit kepala biul dia tu, biar sedar diri sikit. Haha jangan dibuat betul-betul pula, karang tiba tiba aku tengah jalan ada orang datang ketuk kepala aku. tak memasal jadi drama nanti.

okay okay jauh terpesong da. dia kalau bab membebel nombor satu la tapi cuba campak kat mana mana tempat yang muka fresh je di kotak ingatan makcik sorang ni, alamatnya dia la manusia paling diam dalam muka bumi ini sedangkan orang bisu masih mampu mengeluarkan bunyi dia tetap paling diam. hahahaha. so... back to the topic. hm about 3 years ago aku ada tulis tentang CINTA. yes, budak tingkatan 3 sekolah SMKBBSL cerita pasal cinta. but before you judge me, better korang baca. haha aku menyampaikan atau memberi pandangan aku soal cinta dan makna pada perkataan itu yang tidak hanya menjerumus pada satu makna iaitu cinta antara lelaki dan perempuan. akan tetapi makna cinta besar dan meluas kot. kalian aje yang menyempitkan fikiran langsung terus menjatuhkan hukuman.

orang sering cakap yang aku anti cinta. it's not that aku anti cinta cuma pada masa dan ketika itu aku masih di bangku sekolah yang mana bagi aku unneccessary untuk aku membebankan fikiran aku soal tu but yes tipu la kalau aku kata takde crush kan. that's normal. bagi aku lumrah hidup manusia untuk mempunyai perasaan suka. tidak juga aku menghentam or mengherdik or pandang rendah pada sesiapa yang bercinta di zaman persekolahan, mungkin da kata Allah begitu, begitu la. akan tetapi aku rimas pada yang tidak mampu untuk be fair pada tanggungjawab dan amanah diri. if nak couple then go ahead tapi takperlu la runsingkan orang lain. hehe budak budak sangat. 

okay itu zaman sekolah dulu. now 3 tahun kemudian aku da pun berada di peringkat universiti dan umur sudah pun menjejak 18 tahun. apakah masih sama pendirian aku? hm. mungkin juga. perasaan tu takpernah ada and takpernah sampai. yes crush masih ada. haha itu perlu kot. bagi aku itu macam satu adventure pada perasaan sendiri. haha. dulu di zaman sekolah aku seperti terikat pada janji sendiri untuk tidak bercinta sampai tamat SPM and now benda tu da jadi sebati dalam diri. kata along, aku banyak friendzone kan orang. hahaha. kalau da selesa sebagai kawan then why not. mungkin belum masanya lagi kan. hm entahla. soal ni semua aku tak fikir pun lagi. aku taksuka nak runsingkan kepala pada benda yang boleh dielakkan untuk dirunsingkan. okay faham tak? haha. tapi kalau nanti Allah kata sampai jodoh aku, then aku sebagai hambanya takmampu untuk mengubah takdir.

melihat pada cara penulisan dan penghuraian aku mengenai topik ini pada waktunya umur aku 15 terasa matang pula. haha. mungkin konsep cinta yang berlaku di sekeliling aku sedikit sebanyak mempengaruhi aku. semuanya berbalik pada diri sendiri. pada apa yang kita mahukan. yes semua orang nak merasai diri dicintai dan mencintai tapi lupa kah kita pada asal lahirnya kita da ada orang yang sayang kita seadanya kita. yang takpernah sekali pun mempertikaikan keadaan kita, yang tidak lelah menjaga dan melayan karenah kita, yang sedikit pun tidak mengeluh dengan kita. ya cinta dan kasih sayang kedua ibu bapa kita. susah payah mereka, penat lelah mereka. kenapa masih ada yang ketepikan mereka apabila bertemu kononnya cinta hati sedangkan cinta yang hakiki sudah lama dengan kita.

cinta pada Allah. kalau mahukan yang terbaik dalam diri, kenapa yang paling baik di ketepikan? pernah bersoal jawab tentang itu? pernah tanya diri berkenaan itu? pernah? pantang sedikit girlfriend call tak angkat cepat. padahal panggilan Allah itu sering dilewatkan. suka aje mengeluh sana sini sedangkan pada Allah tidak pernah dipinta untuk ditenangkan hati. ingat. sekali kita jauh dari Allah, apa yang kita ada itu bukanlah sesuatu yang diberkati. kalau nanti Allah jatuh pada peringkat bawah, takkan bahagia hidup. bukanlah nak mengatakan diri ini bagus dengan boleh selamba dek nak sound sound orang tapi sebagai peringat untuk diri juga. sama sama membaiki diri.

hm. taktahu kenapa tiba tiba topik ni menjadi perbualan semula. haha mungkin sebab aku nak tengok apa pandangan aku sendiri lepas baca balik entri budak sekolah dulu. well 3 tahun tak semestinya merubah orang kan tapi yes sekeliling berubah. baikla. sampai sini saja penjelasan saya. hahah sebarang pertanyaan bolehla merujuk kepada saya ya. soalan single lagi atau tidak, tidak akan dilayan. maaf. hahaha perangai kuat perasan takpernah berubah budak nih. hehe

Monday, September 1, 2014

Waktu.

assalamualaikum.

3 minggu lagi final exam akan memunculkan diri. remember dulu bila tiba je musim test/exam mula la makcik sorang ni gabra tak bertempat. begitu juga la sekarang. cumanya dulu sesak2 nak test/exam ngadap aje la buku2 tebal tu or buat latihan tapi sekarang... assignment presentation quiz sekali datuk nenek dia nak join sekali. mana tak haru biru jadinya. 

waktu. yes waktu sekarang ni berlalu punya la cepat macam kereta api ekspres. tu pun masih taksedar2. masih juga manggu manggu tak buat apa2. taksedar diri tu waktu tu berlalu, dok juga cakap cepat la cepat la semata2 nak tunggu cuti datang. tapi nanti time cuti gatal mulut dok sebut 'cepatnya cuti habis' takpun bila deadline assignment esok pastu baru gopoh buat malam tu sibuk dok tengok jam doa dalam hati biar masa lambat berlalu. ehem. tahu sangat daaaa :| 

anyway, selama 3 bulan masuk 4 bulan
senang cerita nak habis sem da nih. macam2 benda da berlaku. ada gaya macam plkn dulu la. macam2 manusia aku jumpa. cumanya berkat duduk plkn tak lari2 dulu, aku lebih kurang terbiasa da. takde la skema sangat nakculture shock bagai la pula kan. so mari la eh bersembang sambil skrol2 gambar gitu. 


ni budak2 kelas aku. kelas 1B sampaila 5B. yes. sampai kesudah sem kami bersama. harapnya biarla semua masih ada. taknak la DL ke tukar kelas ke apa ke. cumanya ada sorang da quit. tu takmo cerita la. 


orang macam aku ni memang jawapan dia berzaman nak rapat kan. kalau kurang dari setahun tu alamatnya kelaut la. but well, being in here i need to learn and change my style. yela kau 2 tahun lagi nak sama kelas. kalau jadi katak bawah tempurung or berlagak tak bertempat baik balik belajar belakang rumah je /takpasti kenapa belakang rumah/ they're sporting. sangat best and periang lagi peramah. glad to be part of this class. 


groupmate aku. and antara yang aku baik. i mean yg ngam la. baik dengan semua orang. 


ni stok poyo tunjuk rajin lagi fotogenik. ke fotogedik. haha tapi apehal kening tebal semacam. heh. 


view dari atas fakulti. yes. fakulti bukit tonggek yang amatla tinggi makanya menapak setiap hari. tapi last2 naik shuttle sebab tak menyanggup nak bakar kulit. haha bukannya nak bakar lemak kan. hampeh punya perempuan. 


malam habis paper socio for midterm. waktu2 ni aku da mula bercampur da. haha sengal macam apa pula kan. well dorang ni sangat best kot. walaupun macam2 la kan normal ragam manusia. but they really made my day sometimes. kadang tu almaklum la makcik ni emo sendiri. 



with Salihah. cik leha gorges. sangat stylo ini makcik. rileks je. 


haffiz and umie. antara yang rapat in class. haffiz tu tiba2 je muncul. haha ok gurau. duduk depan belakang pun baru sedar kot pakcik ni dalam kelas. halimunan ka kamu selama ini? /ayat bajet zaman tun teja la sangat/


forever my sayang. haha. makcik ni paling payah nak jumpa kot. kejap sorang kelas kejap sorang meeting kejap karang sorang tidur. haih. lately ni jehla banyak spend time dengan dia. 

soon sem2 da nak muncul. no more ayat 'oh part1' 'oh freshie' 'oh budak baru'. and so on. things and surrounding have changed and they will keep on changing. human too. so try and try to adapt without having to have a culture shock. be you. 

duduk di fasa universiti ni bukan takat nak mengelamun fikir jodoh. this is our time to outshine ourself. masanya untuk kita mencari diri kita. jangan terlalu letakkan diri pada perkara yang tah apa2. cari kawan sejujurnya kawan. if not, move alone but be good to other. nak tak nak, kena ada kawan. ingatan untuk diri sendiri juga. 

bagi aku, ini masanya untuk aku kejar cita2 aku. segala apa yang datang itu adalah dugaan untuk mematangkan diri aku. itu tandanya Allah sayangkan aku sebagai hambanya. aku nak mama papa senyum bangga dengan pencapaian anak perempuan mereka. amanah dan tanggungjawab dilaksana tanpa ada rasa penat mahupun sesal. doakan yang terbaik buat diri sendiri juga yang lain. 

insyaAllah.